Aanschaf van een vintage horloge.

De laatste tijd komen vintage horloges steeds meer in trek en worden steeds populairder! Alleen maar goed, maar waar met u nou om denken bij de aanschaf van een vintage horloge?

Vaak heeft het horloge al een hele geschiedenis achter zich. Dit is vaak ook te zien aan de gebruikssporen op het horloge. Maar wat aan de buitenkant zit, bevind zich vaak ook aan de binnenkant, denk bijvoorbeeld aan slijtage van het uurwerk.

De uurwerken die in vintage horloges zijn gebruikt, zijn vaak mechanische uurwerken die nu niet meer in productie zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan de oude chronografen zoals deze op afbeelding 1. Dit zijn hartstikke stevige uurwerken maar zodra er iets mis is, is de kans groot dat de reparatie hiervan vrij complex is. Dit in verband met het feit dat er bijna geen onderdelen meer voor te krijgen zijn. Gelukkig zijn er altijd wel oplossing voor te bedenken, en desnoods maken we het onderdeel er zelf bij. Vraag u vervolgens daarom ook niet af waarom de reparatie zolang duurt….

Afbeelding 1 Chronograaf

Alvorens het aanschaffen van een vintage horloge is het vaak belangrijk dat u op een paar punten let.

  • Betreft het het originele exemplaar? Dit klinkt misschien heel suf, maar dit geld zeker als het gaat om het hoge segment!

Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Rolex, Patek Philippe en Audemars Piquet. Al deze merken worden door Chinese fabrikanten in grote hoeveelheden geproduceerd, dus vraag altijd om een documentatie van het horloge.

  • Hoe is de staat van het horloge? Nog zo’n belangrijk punt…

Denk hierbij aan de staat van de wijzerplaat, staat van het uurwerk en staat van de kast. zitten er krassen op de wijzerplaat? dan is de kans groot dat het horloge al een keer onder handen is geweest! Werkt het horloge? zo niet dan is de kans groot dat er nog kosten bij de reparatie of restauratie van het uurwerk komen kijken. werken alle complicaties van het horloge? werkt de chronograaf bij het indrukken van de start/stop pusher, zo ja? springt de seconde teller ook weer terug bij het resetten van de chronograaf? of stopt hij ergens anders dan op de twaalf uurs positie?

  • kosten reparatie….

zoals eerder al benoemd kan het repareren van een vintage horloge uitlopen tot een beste kostenpost… vooral wanneer het horloge op vochtige plekke heeft gelegen of een beste draagtijd gehad heeft en geen onderhoudsbeurt heeft gehad, bedenk dit dus ook goed alvorens het ter reparatie inleveren van een vintage horloge,. Zo komt u niet voor onnodige verrassingen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *